wtorek, 20 marca 2012

Gęsta grochówka z kapusta kiszoną palce lizać:)/ A thick pea soup with sauerkraut

Tak jak obiecałam wrzucam przepis na naprawde pyszna gęstą grochówke  z kapusta kiszona:))

Składniki:

Składniki:
350 g żółtego grochu
2 marchewki
4 małe cebule i 5 zabków czosnku
kilka ziemniaków (w zależności od upodobania
przyprawy-dużo majeranku, kminek, czarny pieprz, ziele angielskie sól
woda
olej
400 g kapusty kiszonej



Gotujemy groch do momentu gdy sie rozpadnie-proporcji wody trzeba pilnowac poniewaz woda szybko wyparowuje a latwo przypalic groch. Gotowac na małym ogniu.Dodac ząbki czosnku.W miedzyczasie na patelni rozgrzac olej i podsmazyc cebule. Dodac do grochu i wrzucic obrane marchewki i ziemniaki oraz przyprawy według upodobania-ja uwielbiam duzo kminku i majeranku:). Dogotować do miekkości marchewki i ziemniaków. W drugim garnku  gotowac kapuste kiszona ze starta marchewka-taki duzy sloik aby straciła ta mocna kwaskowość. Odcedzic kapuste i podać razem z grochówką:). Najlepiej smakuje podana z ciemnym chlebem:)).  Smacznego!!

English version

Just as I promised I throw a really delicious recipe for a thick pea soup with sauerkraut :))

Ingredients:

350 g of yellow peas

2 carrots

4 small onions and 5 cloves of garlic

a few potatoes (depending on taste)

spices-lots of marjoram, cumin, black pepper, allspice, salt

water

oil

400g sauerkraut


Cook until the peas fall apart, the proportion of water have to watch because the water evaporates quickly and easily burn spots. Cook over low fire. .Add garlic cloves. In this same time heat oil in a frying pan and fry the onions. Add the peas and move up peeled carrots and potatoes, and spices according to taste-I love a lot of cumin and marjoram :). Continue cooking until tender carrots and potatoes. In the second pot to cook sauerkraut with grated carrot, a large jar that has lost its strong sour taste. Strain the cabbage and add along with the pea soup :). It tastes best when served with dark bread :)). Enjoy! 

1 komentarz:

  1. No i... gdzie ta masa przepisów. Brak komentarzy? Ja w moim blogu mam już 8 wpisów i jeszcze żadnego komentarza, ale się nie zniechęcam. (emotka z zaciśniętymi zębami :D )

    OdpowiedzUsuń